Посилальний спам

Посилальний спам – це надмірна кількість зовнішніх посилань, що розміщуються на сайтах-донорах з метою підвищення ефективності просування та прискорення виходу ресурсу, що просувається, в ТОП пошукової видачі. Цей метод відноситься до сірих методів просування сайтів, він заснований на збільшенні кількості посилань на просувний сайт і використовується для підвищення ТІЦ (тематичного індексу цитованості).

Посилальний спам і SEO

Посилальний спамПосилальний спам знайомий всім без винятку користувачам Інтернету. Оптимізатори використовують цей метод для підвищення ефективності пошукового просування веб сайтів самого різного призначення.

Для поширення спаму у вигляді посилань використовуються:

  • Куплені посилання.
  • Власні ферми спаму.
  • Автоматизований обмін зовнішніми посиланнями між певними групами сайтів.
  • Коментарі та пости з активними посиланнями в соціальних мережах і гостьових книгах, на дошках оголошень, блогах, форумах та інших ресурсах.

Ефективність

Посилальна маса впливає на ранжування сайту в пошуковій видачі. Пошуковики вважають, що авторитетність ресурсу залежить від того, скільки зовнішніх посилань він має, тобто скільки користувачів послалися на нього в певний проміжок часу.

Передбачається, що велика кількість посилань на конкретну сторінку сайту говорить про користь і актуальність розміщеної на ній інформації. Однак це вірно до тих пір, поки збільшення посилальної маси виглядає природно.

Занадто велика кількість посилань на ту чи іншу сторінку розцінюється пошуковими системами як спам і призводить до зворотного результату. Тому ефективність посилального спаму зберігається до певного моменту і цей момент потрібно не упустити.

 

Реакція пошуковиків

Посилальний спамДля боротьби зі посилальним спамом пошукові системи використовують різні фільтри, які виявляють підозрілі сайти і роблять так, щоб посилання на них не враховувалися в процесі ранжирування.

Однак якщо посилання будуть розміщені на ресурсах, які користуються великою довірою у пошукових систем, такого може не відбутися і сайт, що просувається посиланнями, дійсно виявиться в ТОП видачі. Але ніякої гарантії, що спам не розпізнають, не дають навіть авторитетні донори, отже, використовувати даний метод слід вкрай обережно.

До явних порушень пошукові системи відносять не тільки посилальний спам, але і посилання, приховані від пошукових роботів або користувачів. Крім того, важливу роль відіграє якість посилань.