065Продовжуємо рубрику «Оптимізація сайту» і сьогодні стаття буде присвячена sitemap.xml. Основне завдання файлу sitemap.xml – це зібрати всі сторінки вашого сайту і проінформувати пошукову систему. Можна сміливо вважати картою сайту для пошукових систем.

Наявність цього файлу на ресурсі є обов’язковою, тому що він спрощує життя Яндексу і Google. І не забувайте, що потрібно додати в Google і Яндекс вебмайстери. Більшість сайтів роблять на спеціальних платформах (cms). Це дозволяє спрощувати життя і розширювати автоматично можливості.

Найчастіше сайти такого плану як блоги, візитки, роблять на wordpress. Згідно з інформацією від www.itrack.ru/research/cmsrate/ wordpress продовжує набирати обертів, тому в першу чергу ми розповімо як зробити цей файл для wordpress.

Як створити sitemap.xml для wordpress онлайн

WordPress і набрав таку популярність в інтернеті, що існує величезна кількість плагінів. І в цьому нам зможе допомогти плагін – Yoast SEO.

066Основна особливість цього плагіна, що його наявність не тільки вирішить проблему з картою сайту, але і дозволить використовувати ЧПУ- адреси, прописувати самостійно потрібні вам заголовки і багато іншого.

Загалом одним словом – потрібна річ. Так, до речі рекомендуємо для прочитання статті «Як правильно писати статті для просування сайту» і «Тема сайту (тег title), мета тег description і теги h1, h2, h3».

Для цього потрібно прямо в адмінці в розділі «Модулі» набрати назву «Yoast SEO». Встановити і налаштувати, що має відображатися в sitemap. За це відповідає такий заголовок «XML Карта сайту». Після того, як все буде готово, вам потрібно буде додати в Google і Яндекс вебмастер.

Інші cms мають за аналогією свої плагіни, але буває таке, що функціонал не влаштовує і ви будете змушені використовувати сторонні сервіси. Їх варто використовувати в крайньому випадку.

Як зробити sitemap.xml для Яндекс і Google автоматично

Тому ми вирішили вас познайомити зі спеціальним сервісом, який дуже часто використовується на багатьох сайтах. Це mysitemapgenerator.com/?r=7360.

067Що подобаєтьсяся в цьому ресурсі, він дозволяє не тільки зробити карту сайту для всіх сайтів, але ще й надає додатковий функціонал.

А так як сам сервіс надає до 500 сторінок безкоштовно, в разі, якщо ваш ресурс тільки починає ставати в інтернеті, для старту його вам повинно вистачити з головою.

Звертаю вашу увагу, що часто нам доводилося стикатися з тим, що багато сторінок мають тег «canonical», в результаті чого не розуміли, чому в індексі пошукових систем інші сторінки. Так ось особливістю цього сервісу є те, що він дозволяє в налаштуваннях вказати «Обробляти канонічні посилання». Також для цих цілей, рекомендуємо вам встановити Rds bar.

Але ви повинні розуміти, що якщо ваш ресурс має більше 500 сторінок і ви часто оновлюєте інформацію на сайті (додаєте і видаляєте url адреси), це вам стане в копієчку. Наприклад, ціна одноразового файлу з картинками – 2.50 дол. Тому тут варто порахувати, що краще використовувати плагін для вашої cms або цей сервіс.

Онлайн-генератор yml файлу для Яндекс.Маркет і інших агрегаторів

Вищевказаний сервіс дозволяє не тільки створювати файл sitemap.xml для вашого ресурсу, а й yml файл. Це більше актуально для категорії в інтернеті – інтернет-магазини. Тут аналогічна ситуація.

Обов’язково потрібно дивитися вашу цмс і які є плагіни (модулі) випустили.