Що таке релевантність і як її підвищити?

Що таке релевантність і як її підвищитиБагато людей, які  цікавляться просуванням сайтів, неминуче стикаються з питанням, що таке релевантність? В контексті роботи з пошуковими системами термін релевантність (від латинського relevo – піднімати, полегшувати) – це показник відповідності, актуальності, повноти і корисності результатів пошукової видачі інформації за запитом користувача.

Основне завдання, яке декларують пошукові системи, – знаходити і відображати найбільш релевантну інформацію, що відноситься до пошукового запиту.

Для поліпшення релевантності сайту необхідно провести його оптимізацію під пошукові запити для роботи з пошуковими системами, що відноситься до внутрішньої оптимізації сайту.

Слід відрізняти релевантність всього сайту і його окремих сторінок – для сайту це загальний інтегральний показник релевантності всіх його сторінок.

Фактори релевантності сторінок сайту

На показник релевантності сторінок сайту впливають такі чинники:

  • Оформлення сайту, теги;
  • Кількість сторінок;
  • Ключові слова в текстах;
  • Обсяг статей, їх зміст;
  • Наявність зовнішніх посилань на сторінки;
  • Внутрішня перелінковка на сайті;
  • Цитування, довіру пошукових систем до сайту в цілому.

Причому фактори самої сторінки мають безпосередній вплив на оцінку релевантності пошуковими системами, а решта – непрямий.

Що таке релевантність і як її підвищитиМаксимально релевантна сторінка повинна містити корисну для відвідувачів інформацію, відповідну їх пошуковим запитам.

Якщо сторінка сайту має відмінну релевантність до певного запиту, то її набагато легше просунути в топ видачі пошукових систем, ніж сторінку з поганою релевантністю.

Як підвищити релевантність сайту?

Щоб підвищити релевантність сайту, в першу чергу слід визначити, які пошукові запити будуть вводити цільові відвідувачі вашого сайту, зібрати відповідне семантичне ядро. А потім, відштовхуючись від нього, продумати структуру сайту і скласти контент план його розвитку.

Слідуючи цим планом потрібно створювати сторінки сайту таким чином, щоб пошуковик порахував їх контент максимально релевантною  відповіддю на відповідний запит користувача.

Для відповіді на питання, як же підняти релевантність сайту, уявіть себе відвідувачем вашого сайту, і визначте, яка інформація може зацікавити відвідувача, який представляє вашу цільову аудиторію.