Файл Sitemap – це документ, що розміщує в собі інформацію про всі сторінках сайту, які підлягають індексації. Після розміщення даного файлу на сайті, ви маєте можливість:

  • зареєструвати сторінки для індексації в пошукових системах;
  • вказати частоту оновлень даних на сторінках;
  • відзначити сторінки, індексування яких пріоритетно.

Sitemap файли беруться до уваги при ознайомленні системи з сайтом, але пошукова система не дає гарантій, що всі зазначені у файлі URL будуть зареєстровані в пошуковому індексі роботом.

Яка необхідність створення даного файлу?

За замовчуванням система пошуковика знайомиться з новими сторінками сайту, здійснюючи переходи по посиланнях наявної сторінки, включаючи зовнішні. Зазвичай цього достатньо для повної ідентифікації сайту та індексування його вмісту. Іноді робот не знаходить деякі сторінки або помиляється у визначенні їх важливості. Такі проблеми створюють зайві динамічні сторінки або такі сторінки, потрапити на які можна тільки при переході по довгому ланцюжку. Саме для вирішення цієї проблеми і призначений файл Sitemap.

Створення файлу Sitemap

На безкрайніх просторах інтернету можна виявити великий вибір ресурсів з автоматичного створення файлу Sitemap. Пошуковики, в основному, підтримують такі формати файлу Sitemap:

  • XML (розширення .xml);
  • Текстовий файл (розширення .txt).

Файл розміщується в корені сайту, минаючи додаткові папки, наприклад: http: //сайт/sitemap.txt.

Рекомендовано зберігати Sitemap у форматі xml-файлу, але і txt-файл не особливо поступається. Кожен веб-майстер визначає розширення виходячи з власних звичок.

Варто відзначити, що sitemap.xml допускає розміщення додаткової інформації про сторінки сайту, такий як:

  • Lastmod-елемент (останнє оновлення за датою);
  • Changefreq-елемент (частота зміни сторінки);
  • Priority-елемент (відносна значимість сторінки, ступінь важливості).

Пошукові системи не підтримують обробку розширених форматів Sitemap для картинок, відео та RSS / Atom-фідів.

Вимоги

Після створення файлу Sitemap рекомендовано перевіряти його коректність через валідатор файлів Sitemap і тільки потім завантажувати на сайт.

Правила створення Sitemap-файлу:

  • Домен розташування файлу ідентичний з сайтом, для якого написаний sitemap-файл. Доменне ім’я та повна адреса сайту можуть бути будь-якими.
  • Звертаючись до файлу, код відповіді сервера повинен бути 200.
  • Максимальна кількість URL для сайту – 50000, розмір файлу без стиснення повинен бути до 10 Мб. Якщо файл не задовольняє даним вимогам – необхідно розділити його на кілька незалежних файлів і вказати їх в індекс-файлі Sitemap.
  • Кодування написання файлу – UTF-8. Використання Punycode для кириличних URL необов’язково.
  • У файлі Sitemap можуть описуватися сторінки домена, на якому він розташований. Сторінки інших доменів або піддоменів заборонені до опису.

Реєстрація Sitemap

Процедура додавання файлу для кожної пошукової системи різна, але універсальний метод полягає в додаванні директиви Sitemap файл “robots.txt”, який також розташований в корені вашого сайту. Якщо сайт попередньо реєструвався в пошуковій системі – файл Sitemap система вважає при повторних зверненнях до сторінок.

Другий варіант – вказати URL файлу Sitemap на сервері пошукача в розділі для веб-майстрів. Кількість Sitemap-файлів для одного і того ж домена – не має обмежень.

Видалення Sitemap

Якщо при реєстрації файлу ви використовували перший вищевказаний метод, то видалення досить просте: з файлу robots.txt зітріть директиву Sitemap. Якщо реєстрували другим способом, зайдіть в кабінет веб-майстра пошукової системи і знайдіть файл, який завантажили раніше.