Види апдейтів в Яндексі

Оскільки інтернет дуже динамічне інформаційне середовище, в якому постійно щось змінюється на безлічі сайтів, то пошукова система Яндекс постійно стежить за тими змінами, які відбуваються навколо.

Види апдейтів в ЯндексіЩодня з’являються тисячі нових сайтів, оновлюються сотні тисяч старих сайтів, вмирають занедбані проекти в мережі. Тобто мільйони сайтів проходять свій життєвий цикл і за всім цим повинна стежити пошукова система. В ідеалі вона повинна миттєво дізнаватися все, що може бути показано у видачі. До такої моделі близький Google, апдейти якого відбуваються дуже швидко і займають лічені години, а для новинних і часто оновлюваних сайтів – навіть хвилини.

Не секрет, що технічні можливості Яндекса набагато скромніші, ніж у пошукового гіганта Google. Тому для його ефективної роботи була створена система апдейтів, про які й піде мова в цій статті.

У Яндекса є спеціальна база даних, де він збирає, обробляє і зберігає інформацію про всі відомі йому сайтах. Спеціальні алгоритми з цієї бази формують пошукову видачу, відповідну великій безлічі пошукових запитів. Алгоритми пошуку та ранжирування не розголошуються, але досвідченим сеошникам відомі не тільки основні принципи роботи алгоритмів, але і безліч нюансів.

Види апдейтів в ЯндексіУ статті про індексацію сайту ми вже говорили про те, що Яндекс не шукає безпосередньо інформацію на сайтах в той момент, коли йому надходить запит. Це займе дуже багато часу і користувач не буде чекати такого пошуку. Тому Яндекс заздалегідь сканує та індексує сайти, записує інформацію в свою базу даних, з якої він потім і здійснює видачу користувачеві релевантну (відповідну) його пошуковим запитам.

Напевно ви не раз стикалися з таким явищем як видача в пошуку непрацюючих сайтів, тобто сайти вже не існують а їх видача все ще є. Це означає, що пошукова система поки що не дізналася про те, що ці сайти перестали працювати, але оновить цю інформацію при наступному апдейте.

Апдейт означає оновлення актуальної пошукової видачі. При цьому змінюється безліч певних параметрів пошукової бази даних. А на основі цих параметрів формується більш досконала з точки зору Яндекса пошукова видача.

Види апдейтів в пошуковій системі Яндекс

  • Текстовий
  • Нормативний
  • Фавікон
  • Картинковий
  • Поведінковий
  • ТІЦ
  • Зеркальщик
  • Яндекс каталогу

Види апдейтів в ЯндексіВсі ці апдейти відбуваються з різною періодичністю: від декількох днів до декількох місяців.

Тепер докладніше про кожен вид апдейта.

Текстовий апдейт

Проходить постійно один раз в декілька діб. Спеціальний бот Яндекса заходить на відомі йому сторінки сайтів і перевіряє, чи було змінено їх зміст чи ні. Так, якщо веб-майстер оновив статті на сайті або додав в них будь-якої текст, то зміни в пошуковій видачі будуть видні не відразу, а тільки після чергового текстового апдейта.

Нормативний апдейт

Оновлення інформації про посилальну масу сайтів. Його можна помітити, коли починають враховуватися нові посилання на наш сайт, а старі посилання могли бути видалені і вони тепер не передають вагу. Важливо стежити не тільки за кількістю, але і за якістю посилань, тому що останнім часом авторитет посилань грає все більш і більш важливу роль.

Апдейт фавікона

Види апдейтів в ЯндексіНаявність привабливої, якісної і унікальної картинки фавікон не тільки показує на відмінну якість сайту, а й підвищує кликабельність в пошуковій видачі. Іконка відображається біля назви сайту в адресному рядку, в пошуковій видачі, в закладках тощо.

Тому в процесі роботи над сайтом для поліпшення поведінкових факторів зазвичай покращують всі важливі деталі, в тому числі і фавікон. Якщо змінилася іконка на сайті, то вона буде відображатися не відразу в пошуковій видачі. І в процесі модернізації сайту вам слід враховувати те, що новий фавікон з’явиться тільки після цього апдейта.

Апдейт дзеркальників

Дзеркальщик перевіряє домени однакових сайтів і склеює їх, тобто якщо він знаходить дзеркало певного сайту (повну копію сайту на іншому домені), то один із сайтів буде вважатися дзеркалом іншого і буде виключений з індексу при цьому апдейті.

Апдейт ТІЦ

Високий показник ТІЦ (тематичний індекс цитування) перш за все цікавий власникам сайтів, які торгують посиланнями на які посилальних біржах, сервісах просування, форумах і т.д. Чим вище показник ТІЦ, тим дорожче коштують вічні і орендні посилання з цих сайтів. Оновлення ТІЦ відбувається приблизно один раз на місяць або рідше.

Картинковий апдейт

Види апдейтів в ЯндексіБоти Яндекса індексують не тільки тексти сайтів, але і зображення в інтернеті. За оновлення пошукової бази зображень відповідає окремий сервіс Яндекса – пошук по картинкам. Відповідно, крім основної пошукової видачі існує видача по картинках і у неї також є свої апдейти, які легко розпізнати.

Відомо, що для деяких сайтів можна отримати трафік з видачі з картинок яндекса. Так, якщо ваш сайт містить багато унікальних зображень, за допомогою яких можна просуватися і отримувати трафік з пошуку картинок – то вам буде цікаво відстежувати цей апдейт, оцінювати і аналізувати трафік по картинках і методи його отримання.

Апдейт поведінкових факторів

Викликає гарячі дискусії на форумах, щодо того, чи можна це явище взагалі вважати апом. Однак потрібно враховувати індивідуальну пошукову видачу, яку повертає Яндекс різним користувачам інтернету. У Яндекса існує профіль користувача, історія відвідувань, запитів, вік, стать, місце проживання і ще безліч інших даних. Не заглиблюючись в технічні подробиці, як він за нами шпигує, скажімо, що Яндекс сам вгадує за вас, чого ви повинні хотіти, що вам можна запропонувати і яка суть ваших запитів.

Апдейт алгоритму ранжирування

Проходить при зміні Яндексом алгоритму ранжирування сайтів. Трапляється вкрай рідко, але при цьому майже завжди зачіпає велику кількість сайтів, особливо тих, які займають комерційну нішу. При цьому, змінюються позиції сайтів по певних запитах.

Спостерігається тенденція до персональної видачі та підвищенню ваги поведінкових факторів і ролі соціальних відгуків.

Види апдейтів в ЯндексіВідстеження апдейтів

Стежити за всіма апдейтами звичайно ж не потрібно, адже тільки деякі з них важливі для нас. Наприклад, якщо ми ведемо роботу над лінкбілдінгом (побудовою посилальної маси) і текстами на сайтах, то для нас буде цікаво наступне:

  • поява або випадання посилань на наш сайт,
  • перевірка індексації нових матеріалів на сайті,
  • знімання позицій в пошуку сайту, що просувається, і ін.

Розробка сайтів Львів – 0632381495