Розкрутка сайтів
Розробка і просування сайтів Львів не перший рік є основним напрямком діяльності нашої компанії. І ми з упевненістю можемо констатувати що зараження сайту вірусами – справжня пандемія.

Зараження може відбутися шляхом впровадження шкідливих кодів через різні скрипти на сайті, через злом доступу до адмінки, через крадіжку логіна і пароля до FTP, через дірки і т.п.

Це призводить до плачевних результатів:

  • зараження відвідувачів;
  • порушення роботи сайту;
  • і саме, мабуть, страшне – сайт потрапляє в чорний список пошукових роботів, таких як Гугл або Яндекс, що в свою чергу веде до втрати відвідувачів, а в разі бізнес – сайту до втрати прибутку та репутації.

Чи заражений сайт можна дізнатися наступними шляхами:

Просування сайтів

  • за допомогою антивірусу;
  • можна визначити зараження, перевіривши вихідний код, наприклад, в браузері натиснувши одночасно клавіші Ctrl+U;
  • гляньте на індексний файл – коли вносилися зміни останній раз, якщо в цей час Ви не оновлювали інформацію, тоді…
  • скористайтеся послугами Яндекс-Вебмайстер або Google-Webmasters.

Ваш сайт заражений вірусом, що можна зробити?

Тут все буде залежати від ступеня зараження, від Вашого хостинг провайдера і т.д.

Першим способом вирішення цієї проблеми буде звернення за допомогою до фахівців, це особливо актуально для новачків.

Другий спосіб залежить від Вашого хостингу і аккаунта, чи доступний Вам бекап сайту і чи робили Ви його регулярно. Якщо відповідь позитивна – сміливо «відкочується» назад до зараження. Якщо бекап робився хостингом, викладіть йому свою проблему і прохання «відкотити» Ваш сайт на дату до зараження. Але тут є одне але – як давно сайт заражений? Якщо давно, дуже велика ймовірність що і бекапи містять вірус.

Якщо два попередні рішення не доступні – доведеться Вам займатися цим вручну. Можливо, вірус не завдав істотної шкоди і заражені всього декілька файлів, зазвичай це index.php і index.html. Але може бути, що зараженню піддалися і інші файли. Заблокуйте доступ на сайт, поклавши в корінь сайту файл “.htaccess” – це для того щоб не псувати собі рейтинг в пошукових системах. Далі завантажуйте вміст вашого сайту на свій комп’ютер, бажано архівом і запускайте антивірус, як мінімум половину роботи він зробить. Чого не зробить він – доведеться вручну. Але все ж це краще, ніж заново починати створення сайту. Постійно стежте за безпекою Вашого ПК.

Проблема зараження може бути і у Вашому комп’ютері, не забувайте про гідну антивірусну програму на ньому.

Якщо зараження є – обов’язково поміняйте всі паролі від сайту, як для доступу до «адмінки», так і для доступу до FTP, пароль до Вашого аккаунту на хостингу і т.д. Оскільки ніхто Вам не скаже, яку інформацію отримали зловмисники.

Пам’ятайте про безпеку, як ПК, так і сайту, виконуйте всі обережності і рекомендації. І сподіваємося, що Ваш досвід не буде сумним, успіхів Вам!